Οι 9 τροφές που βλάπτουν «ύπουλα» τον εγκέφαλο - X FM 94.3

Breaking

XFM943 LIVE RADIO

Τετάρτη, 4 Απριλίου 2018

Οι 9 τροφές που βλάπτουν «ύπουλα» τον εγκέφαλο

Οι 9 τροφές που βλάπτουν «ύπουλα» τον εγκέφαλο (εικόνες)

Θα έχετε ίσως ακούσει για τροφές που βελτιώνουν τη λειτουργία του εγκεφάλου, προστατεύουν από την σχετιζόμενη με το γήρας εξασθένιση των γνωστικών λειτουργιών και βοηθούν στην συγκέντρωση και τη διαύγεια.

Τέτοιες είναι τα καρύδια, το ελαιόλαδο, τα λιπαρά ψάρια, η μαύρη σοκολάτα κλπ.

Τι γνωρίζετε όμως για τις τροφές που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο;

Δείτε ποιες είναι και γιατί πρέπει να τις αποφεύγετε:
  1. Ζάχαρη: Πρόσφατες μελέτες σε πειραματόζωα έδειξαν ότι η υψηλή κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί επιβράδυνση της μάθησης και απώλεια μνήμης. Οι ειδικοί εξηγούν ότι η ζάχαρη επηρεάζει την ικανότητα της ινσουλίνης να βοηθά τα εγκεφαλικά κύτταρα να χρησιμοποιούν τη ζάχαρη για να επεξεργάζονται τις σκέψεις και τα συναισθήματα.
  2. Αναψυκτικά διαίτης: Μελέτες έδειξαν ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αναψυκτικά διαίτης, είχαν περισσότερες πιθανότητες να διαγνωσθούν με άνοια.
  3. Τρανς λιπαρά: Οι άνθρωποι που καταναλώνουν συχνά κέικ και άλλα ψημένα αρτοσκευάσματα, καθώς και τροφές με πολλά τρανς λιπαρά, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στη μνήμη. Οι περισσότερες εταιρείες αφαιρούν σταδιακά τα τρανς λιπαρά από τα προϊόντα που παρασκευάζουν λόγω των σοβαρών επιπτώσεων που έχουν στην υγεία.
  4. Κόκκινο κρέας και βούτυρο: Μία διατροφή πλούσια σε κορεσμένα λιπαρά, μπορεί να βλάψει την υγεία του εγκεφάλου, σύμφωνα με τους ερευνητές του Χάρβαρντ. Γυναίκες που κατανάλωναν τα περισσότερα κορεσμένα λιπαρά είχαν χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ αξιολόγησης της λειτουργίας της μνήμης και του εγκεφάλου. Αντίθετα, οι γυναίκες που έτρωγαν τα περισσότερα μονοακόρεστα λιπαρά, είχαν καλύτερες επιδόσεις. Προτιμάτε τροφές, όπως το τυρί, το γάλα και το γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά και αποφεύγετε τα παράγωγα κόκκινου κρέατος, όπως τα αλλαντικά.
  5. Πρόχειρο φαγητό: Ξεχάστε τα τσιπς, τις πίτσες και τα burger. Μελέτη σε 4.000 παιδιά στη Μ. Βρετανία έδειξε ότι όσα κατανάλωναν κυρίως πρόχειρο φαγητό στην ηλικία των τριών ετών είχαν μικρή πτώση στο δείκτη νοημοσύνης πέντε χρόνια αργότερα σε σύγκριση με τα παιδιά που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Το πρόχειρο φαγητό φάνηκε να επηρεάζει ιδιαίτερα τις λεκτικές ικανότητες των παιδιών.
  6. Τσίχλες: Μελέτη διαπίστωσε ότι το μάσημα τσίχλας κατά τη διάρκεια άσκησης απομνημόνευσης, εξασθένησε τη βραχεία μνήμη των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η πράξη της μάσησης μπορεί να παρεμποδίσει τη συγκέντρωση.
  7. Διατροφή χωρίς υδατάνθρακες: Οι υδατάνθρακες είναι σημαντικοί για πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της καλής λειτουργίας του εγκεφάλου. Μελέτη έδειξε ότι γυναίκες που απέκλεισαν τους υδατάνθρακες από τη διατροφή τους, σημείωσαν σταδιακή πτώση των γνωστικών δεξιοτήτων, ειδικά σε τεστ που σχετίζονταν με τη μνήμη. Επιλέξτε υγιεινούς υδατάνθρακες, όπως ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και κινόα.
  8. Αλάτι: Το πολύ αλάτι βλάπτει τα αγγεία. Μελέτη του 2012 έδειξε ότι ηλικιωμένοι που έτρωγαν πολύ αλάτι σημείωσαν ταχύτερη έκπτωση των νοητικών ικανοτήτων από όσους κατανάλωσαν τροφές με λίγο ή καθόλου αλάτι.
  9. Αλκοόλ: Ακόμη και η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βλάψει τον εγκέφαλο. Μελέτη έδειξε ότι ενήλικες που έπιναν 14 έως 21 μονάδες αλκοόλ (περίπου 7-10 ποτά) ήταν πιο πιθανό να έχουν πτώση στη λειτουργία του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που συμμετέχει στη μεταφορά πληροφοριών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->