4 πανέρμορφα χωριά των Χανίων που θα σου κλέψουν την καρδιά - X FM 94.3

Breaking

XFM943 LIVE RADIO

Δευτέρα, 2 Απριλίου 2018

4 πανέρμορφα χωριά των Χανίων που θα σου κλέψουν την καρδιά


Τα Χανιά είναι η τοποθεσία σύμφωνα με την οποία οι Μινωίτες έκτισαν την «Κυδωνία» -περιοχή δηλαδή φημισμένη από τότε ήδη για την ιδιαίτερη γοητεία που ασκούσε στο μάτι.

Από ανασκαφές που έγιναν σε διάφορες συνοικίες, όπως αυτή στο Καστέλι, έγινε γνωστό πως η περιοχή ήταν κατοικημένη από τη Νεολιθική εποχή. Η πόλη αποτέλεσε μετά τη Μινωική εποχή μια σημαντική πόλη-κράτος με όρια από τη θάλασσα μέχρι τους πρόποδες των Λευκών Ορέων.

Από τότε μέχρι σήμερα τα Χανιά παραμένουν διάσημα για την ομορφιά τους. Κι εκτός από την πόλη τους έχουν να προσφέρουν στους ταξιδιώτες και μερικά χωριά ασυναγώνιστης γοητείας.

Ακολουθούν τέσσερα από αυτά, τα οποία αξίζει πραγματικά να συμπεριλάβετε στην ατζέντα σας, αν θέλετε να γνωρίσετε την αυθεντική, κρητική πλευρά των πανέμορφων Χανίων.

Μηλιά


Η Μηλιά είναι ένας αναπαλαιωμένος οικισμός 54 χλμ. από το κέντρο της πόλης των Χανίων. Βρίσκεται σε υψόμετρο 500 μ., στο υπέροχο φυσικό τοπίο της επαρχίας του Κισσάμου, είναι χτισμένη σε πλαγιά βουνού, διασχίζεται από ρυάκι και σε κερδίζει με τη φυσική ομορφιά που την περιβάλλει.

Σφακιά


Το γραφικό ψαροχώρι και πιο νότιο λιμάνι του νομού απέχει 75 χλμ. από τα Χανιά, στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού. Στο Δήμο Σφακίων ανήκει το μεγαλύτερο μέρος του όγκου των Λευκών Ορέων (ή Μαδάρες), το φαράγγι της Σαμαριάς, της Αράδαινας, του Κλάδου κ.ά.

Για το όνομά του υπάρχουν 3 θεωρείες: (α) Η πρώτη υποστηρίζει πώς προέρχεται από τη η λέξη «σφαξ», που σημαίνει χώρα των φαραγγιών (β) η δεύτερη υποστηρίζει πώς η περιοχή έχει πάρει το όνομά της από τις πικροδάφνες, οι οποίες ονομάζονται «σφάκες» στην Κρήτη, και (γ) η τρίτη κάνει λόγο για μετατροπή της αρχικής ονομασίας Σφηκιά σε Σφακιά με την πάροδο των χρόνων.

Θέρισο


Ένας από τους πιο κοντινούς προορισμούς στην πρωτεύουσά του είναι το χωριό Θέρισο, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 12 χλμ. από το κέντρο των Χανίων. Για να το προσεγγίσετε, θα διασχίσετε έναν ασφαλτοστρωμένο και ελαφρά ανηφορικό δρόμο, που σίγουρα θα σας μαγέψει.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα περάσετε ανάμεσα από ψηλά πλατάνια και θα θαυμάσετε το καταπράσινο τοπίο στο Θερισιανό φαράγγι, με τους επιβλητικούς βράχους και τον ποταμό Κλαδισό να κυλάει παραδίπλα. Το χωριό εντοπίζεται σε υψόμετρο 580 μ., με τα Λευκά Όρη να ορθώνονται αγέρωχα ακριβώς από πάνω του.

Λουτρό


Το παραθαλάσσιο χωριό στο νότιο τμήμα του νομού, 71 χλμ. από το κέντρο των Χανίων, αποτελεί φημισμένο παραθεριστικό κέντρο. Στην τοποθεσία αυτή εικάζεται πώς υπήρξε η θέση της αρχαίας πόλης του Φοίνικα και το λιμάνι της Αρχαίας Ανώπολης.

Το Λουτρό -όπως είναι αναμενόμενο- χρωστάει το όνομά του στα λουτρά που βρέθηκαν στην περιοχή. Μπορεί να έχει ένα δρόμο όλο κι όλο, «σπαρμένο» με ταβερνάκια, cafes και ενοικιαζόμενα δωμάτια, αλλά, μόλις το αντικρίσετε, δεν θα αναζητήσετε τίποτα παραπάνω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->