Μεγάλης έκτασης η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του ιρακινού δεξαμενόπλοιου - X FM 94.3

Breaking

XFM943 LIVE RADIO

Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2018

Μεγάλης έκτασης η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του ιρακινού δεξαμενόπλοιου

Μεγάλης έκτασης η θαλάσσια ρύπανση από τη βύθιση του ιρακινού δεξαμενόπλοιου

Πάνω από 300 τετραγωνικά χιλιόμετρα καλύπτει η πετρελαιοκηλίδα που προκάλεσε το ναυάγιο του ιρανικού δεξαμενόπλοιου Sanchi, το οποίο βυθίστηκε στη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, παρασύροντας στο θάνατο 31 ναυτικούς (30 από το Ιράν και δύο από το Μπανγκλαντές).
Μέσα σε τέσσερις μέρες η έκταση της ρύπανσης τριπλασιάστηκε σύμφωνα με τα στοιχεία της κινεζικής κυβέρνησης.
Δορυφορικές εικόνες επέτρεψαν να εντοπιστούν τρεις κηλίδες, που καλύπτουν συνολικά 332 τετραγωνικά χιλιόμετρα στην επιφάνεια της θάλασσας, ανέφερε το βράδυ της Κυριακής σε μια ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η εθνική υπηρεσία ωκεανών της Κίνας, η οποία την Τετάρτη έκανε λόγο για μια πετρελαιοκηλίδα έκτασης 101 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το Sanchi, το ιρανικό δεξαμενόπλοιο που μετέφερε 136.000 τόνους -ή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια- εύφλεκτου αργού, βυθίστηκε στις 14 Ιανουαρίου, αφού έπλεε ακυβέρνητο και φλεγόμενο για μία εβδομάδα. Πριν τη βύθιση είχε συγκρουστεί με ένα κινεζικό φορτηγό που μετέφερε αμερικανικά σιτηρά στα ανοιχτά της Σαγκάης, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά της μεγαλούπολης.
Το δεξαμενόπλοιο κείται αυτή τη στιγμή σε βάθος 115 μέτρων και η ποσότητα του καυσίμου που βρίσκεται ακόμη στα αμπάρια του μεγάλου δεξαμενόπλοιου είναι άγνωστη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Πέρα από το φορτίο του, το Sanchi, το οποίο έπλεε υπό σημαία Παναμά, υπολογίζεται ότι μπορεί να μετέφερε περίπου 1.000 τόνους βαρέος ντίζελ για να κινεί τις μηχανές του.
Η πετρελαιοκηλίδα κινείται προς βορρά εξαιτίας των ανέμων και των θαλάσσιων ρευμάτων, ανέφερε η κινεζική υπηρεσία ωκεανών, κάτι που σημαίνει πως ενδέχεται να απειλήσει τις ακτές της Νότιας Κορέας και των νησιών της Ιαπωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->