Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς - X FM 94.3

Breaking

XFM943 LIVE RADIO

Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου 2017

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς

Η κλιματική αλλαγή καταστρέφει και φυσικούς τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς

Σε σοβαρό κίνδυνο βρίσκονται σημαντικοί τόποι και οικοσυστήματα του πλανήτη, που αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σύμφωνα με επιστήμονες, η κλιματική αλλαγή απειλεί με καταστροφή ορισμένα από τα σημαντικότερα φυσικά τοπία.
Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN), που παρουσιάζει ο Guardian, ο αριθμός των τοπίων που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο εξαιτίας του φαινομένου έχει διπλασιαστεί τα τελευταία τρία χρόνια. Ανάμεσα στη λίστα βρίσκεται το σύστημα υγροτόπων Everglades στη Φλόριντα, το Κιλιμάντζαρο, το θαλάσσιο πάρκο Great Barrier Reef στην Αυστραλία, τα νησιά Galapagos. Σε κίνδυνο βρίσκονται και λιγότερο γνωστά, αλλά εξίσου ζωντανά και μοναδικά μέρη όπως τα καρστικά σπήλαια της Ουγγαρίας και της Σλοβακίας.
Την ίδια ώρα, η αυξανόμενη θερμοκρασία στους ωκεανούς επηρεάζει κοραλλιογενείς υφάλους από τις Σεϋχέλλες ως το Μπελίζ, που βρίσκεται ο μεγαλύτερος ύφαλος του βορείου ημισφαιρίου. Παράλληλα, η υπερθέρμανση προκαλεί τη συρρίκνωση των ορεινών παγετώνων από το Κιλιμάντζαρο στην Κένυα μέχρι τα Βραχώδη Όρη στον Καναδά και τις Ελβετικές Άλπεις.
Σύμφωνα με το γενικό διευθυντή της IUCN, Inger Andersen, "η προστασία τόπων παγκόσμιας κληρονομιάς αποτελεί ευθύνη των κυβερνήσεων που υπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού. Η αναφορά τους στέλνει καθαρό μήνυμα: η κλιματική αλλαγή δρα γρήγορα και δεν εξαιρεί τους ωραιότερους θησαυρούς του πλανήτη".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->