Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τη λίμνη της Καστοριάς: Εχει «στεγνώσει» ξανά Πηγή: Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τη λίμνη της Καστοριάς: Εχει «στεγνώσει» ξανά [εικόνες] - X FM 94.3

Breaking

XFM943 LIVE RADIO

Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τη λίμνη της Καστοριάς: Εχει «στεγνώσει» ξανά Πηγή: Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τη λίμνη της Καστοριάς: Εχει «στεγνώσει» ξανά [εικόνες]

Καθησυχάζουν οι επιστήμονες για τη λίμνη της Καστοριάς: Εχει «στεγνώσει» ξανά [εικόνες]

Καθησυχαστικοί είναι οι επιστήμονες για την υποχώρηση της στάθμης του νερού στη λίμνη της Καστοριάς, υποχώρηση που παρατηρείται τις τελευταίες μέρες λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας, σημειώνοντας μάλιστα ότι τα αβαθή σημεία που έχουν δημιουργηθεί προσελκύουν περισσότερα παρυδάτια, μεταναστευτικά πουλιά.
«Η στάθμη έπεσε λόγω της ανομβρίας, κάτι που έχει ξανασυμβεί και δεν είναι κάτι ανησυχητικό» εξήγησε η καθηγήτρια του τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Μαρία Μουστάκα, η οποία, σε συνεργασία με τμήμα Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, εφάρμοσαν με επιτυχία το 2016, ένα απλό διαχειριστικό εργαλείο βελτίωσης της οικολογικής ποιότητας του νερού: το άνοιγμα και κλείσιμο των θυροφραγμάτων του ρέματος Γκιόλε σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές.
Στο ίδιο κλίμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Σωτήρη Αδαμόπουλου, ο οποίος τόνισε ότι δεν πρόκειται «για ένα παράξενο φαινόμενο».
«Η στάθμη του νερού», συμπλήρωσε, «έχει πέσει συνολικά 80 εκατοστά, 20-25 εκατοστά παραπάνω απ΄ό,τι πέφτει άλλες χρονιές, όμως δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο».
Μια άλλη διάσταση για την κατάσταση της λίμνης Καστοριάς δίνει από την πλευρά του ο Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς και την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, υπενθυμίζοντας ότι το 2000 η στάθμη είχε πέσει ακόμη περισσότερο.
«Αν και τότε είχε σχεδόν "στεγνώσει", μετά ξαναπλημμύρισε. Ωστόσο τώρα και επειδή βρισκόμαστε σε μεταναστευτική περίοδο για τα πουλιά, γίνεται ιδιαίτερα "φιλόξενη" για τα παρυδάτια πουλιά που βρίσκουν πλέον στα αβαθή σημεία πλούσια τροφή και παρατηρούμε μεγαλύτερη προσέλευση» εξηγεί.

Οι φωτογραφίες με τη σημερινή κατάσταση της λίμνης Καστοριάς:
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->