«Νέμεσις 2017»: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ - X FM 94.3

Breaking

XFM943 LIVE RADIO

Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017

«Νέμεσις 2017»: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

«Νέμεσις 2017»: Πολυεθνική άσκηση στην κυπριακή ΑΟΖ

Με συντονισμό της Κυπριακής Δημοκρατίας και συμμετοχή της Ελλάδας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, του Ισραήλ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA) αλλά και πλοίων των εταιρειών EDT Offshore και SAIPEM S.p.A. πραγματοποιήθηκε χθες η μεγάλη αεροναυτική άσκηση «Νέμεσις 2017».
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε εντός της ΑΟΖ της Κύπρου και στη βάση του σεναρίου συμμετείχαν αεροναυτικές δυνάμεις που αντιμετώπισαν έκτακτη κατάσταση σε πλατφόρμα εξόρυξης αερίου.
Η άσκηση συντονιζόταν από το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης στη Λάρνακα και πέραν της ΕΦ, συμμετείχαν η αστυνομία και τα Τμήματα Εργασίας, Γεωλογικής Επισκόπησης Περιβάλλοντος και Μετεωρολογίας. 
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπ. Άμυνας «η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με γειτονικά και φίλια κράτη, για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε εμπορικά πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Στη «Νέμεσις» ομάδες ΟΥΚ της Κύπρου και της Ελλάδας έκαναν νηοψίες σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης αερίου, ενώ αεροναυτικές δυνάμεις όλων των χωρών που συμμετείχαν πραγματοποίησαν επιχειρήσεις μαζικής διάσωσης ανθρώπων μετά από ναυτικό ατύχημα.
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε και επιχείρηση αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης από το Τμήμα Αλιείας και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας, με τη συμμετοχή του ειδικού πλοίου της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος.
Κατά την διάρκεια της άσκησης εφαρμόστηκαν τα ειδικά εθνικά σχέδια της Δημοκρατίας «Νέαρχος» και «Ορφέας» καθώς και διακρατικές συμφωνίες έρευνας και διάσωσης με άλλα κράτη.
Ο υπουργός Άμυνας της Κύπρου Χριστόφορος Φωκαίδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως με τις ασκήσεις που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν καθιερώνεται ο γεωπολιτικός ρόλος της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, ως συνεισφορέα ασφάλειας. 
Ο κ. Φωκαίδης ξεκαθάρισε πως ο ρόλος της ΕΦ εξακολουθεί να είναι πρωτίστως η αποτρεπτική ισχύς, η αποτρεπτική δυνατότητα για όσο καιρό συνεχίζεται ο παραλογισμός και ο αναχρονισμός κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

-->